Vestibüler rehabilitasyon; başdönmesi ve denge bozukluğu olan hastalarda, beyindeki adaptif ve kompensatuar mekanizmaları harekete geçirerek şikayetleri azaltmaya yönelik bir dizi çalıştırıcı egzersiz grubudur.
Vestibulo-oküler refleks ve vestibulo-spinal refleksi çalıştıran bu egzersizler, son yıllarda bilgisayarlı cihazların yardımı ile daha da sofistike bir hal almıştır. Bu rehabilitasyonda amaç; santral kompensasyon sürecini hızlandırmak, böylece başdönmesi ve postural bozuklukların azaltılması, kişinin kendini günlük hayatta daha güvende hissetmesi, aktif yaşama katılmada hissedilen sıkıntıları azaltmak, düşme ve yaralanmaların engellenmesi ve hastanın anksiete yaşayarak toplum hayatından soyutlanmasının engellenmesidir.
Çok çeşitli vestibüler sistem patolojilerinin tedavisinde kullanılan etkin bir tedavi yöntemi olan Vestibüler Rehabilitasyon, hastanın aktif yaşama kazandırılması ve yaşam kalitesinin artırılması, iyileşme sürecini hızlandırması ve ilaca bağımlılığı azaltması bakımından ciddi öneme sahiptir. Bu rehabilitasyon programı üç ana temel üzerine kuruludur: alıştırma (habituasyon) egzersizleri, bakış stabilizasyonu egzersizleri ve denge artırma egzersizleri. Diğer yardımcı rehabilitasyon grupları: adaptasyon, substitüsyon, otolitlerin yeniden pozsiyonlandırılması, endurans egzersizleri, yürüme ve denge ile ilgili spesifik kas gruplarının güçlendirilmesi, görsel ve duyusal geri besleme, sanal gerçeklik ve vestibüler stimülasyondur. Rehabilitasyon süreci hastanın durumuna göre değişmekle birlikte 6-8 haftalık program şeklindedir.
Bilgisayarlı Posturografi hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.