Vestibüler Nörit

Virüsler ile meydana gelen, ani başlayan şiddetli baş dönmesi, bulantı ve kusmanın görüldüğü, genellikle işitme ile ilgili bulguların görülmediği bir baş dönmesi nedenidir. Baş dönmesi nedenleri arasında üçüncü sıklıktadır. En sık 30-50 yaşlarında görülür.

Vestibüler Nörit, sıklıkla bir üst solunum yolu infeksiyonundan sonra görülmektedir. Baş dönmesi ani başlar, birkaç saat içinde şiddeti artar ve ilk gün pik noktasına ulaşır. Bu semptomlar 1-7 gün sürdükten sonra yerini bir dengesizliğe bırakır. Hareketsiz iken çok belirgin olmayan dengesizlik, hareket halinde iken hastayaı çok rahatsız eder. Bu şikayetler 1-2 hafta veya aç içerisinde giderek düzelmektedir.  İşitme kaybı, uğultu, kulakta dolgunluk gibi şikayetler görülmez.

Tanı koyduracak özgün bir test yoktur. Şikayetler başlamadan önce üst solunum yolu infeksiyonu olması, önceden hiçbir baş dönmesi atağının olmaması, işitme ile ilgili şikayetleri bulunmaması ve nistagmusun (istemsiz göz hareketleri) bulunması, Vestibüler Nörit’i düşündürür.

Akut evrede şiddetli baş dönmesi ve bulantı kusma şikayeti olan hastalar, hastaneye yatırılmalıdır. Antivertiginöz ilaçlar ile şikayetler kontrol altına alınmaya çalışılır. Akut evre geçtikten sonra bu ilaçlar kesilmeli ve vestibüler egzersizler başlanmalıdır.   

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

denge

Denge

Denge; duyusal, motor ve biyomekanik bileşenlerin koordineli çalışmasını gerektiren k…

Devamını Oku
meniere-hastaligi-nedir

Meniere Hastalığı Nedir?

Meniere hastalığı iç kulaktan kaynaklanan baş dönmelerinin en sık sebeplerinden birid…

Devamını Oku
bppv-benign-paroksismal-pozisyonel-vertigo-kristal-oynamasi

BPPV (Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo) (Kristal Oynaması)

BPPV, baş dönmesinin en sık görülen nedenidir. “Benign” kelimesi, hastalığın tedavi e…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?