Vestibüler migren, baş dönmesi, denge kaybı, mide bulantısı, kusma ve kulak çınlaması gibi semptomlara neden olan bir migren türüdür. Migren, oluşum şekli henüz tam olarak anlaşılmamış bir hastalık grubudur. En sık gözlenen tipleri; basit (aurasız) migren ve sıklıkla görsel belirtilerle başlayan bir aura döneminden sonra gelen başağrısı ile karakterize klasik (auralı) migrendir. Migren ile başdönmesi arasındaki ilişki son yıllarda pekçok araştırmaya konu olmuştur. Bu durum; Vestibüler Migren, Migrenöz Başdönmesi, Migrenle İlişkili Başdönmesi, İç Kulak Migreni, Migrenöz Vertigo gibi pekçok terim ile tarif edilmiştir.
İçindekiler
Migrenli olgularda dengesizlik hissi ve baş dönmesi oldukça sık karşılaşılan sorunlardır. Migren, aralıklı vertigonun Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo’dan sonra hem erişkinlerde hem de çocuklarda en sık rastlanan nedenidir. Henüz tam aydınlatılmamış olmakla birlikte, başağrısı ile başdönmesi mekanizmalarının ortak yönleri olduğu tahmin edilmektedir. Başdönmesi ve benzeri yakınmalar çocuklarda migrenin öncüsü olabilir.
Vestibüler Migren Neden Olur?
Vestibüler migrenin nedenleri tam olarak bilinmese de stres, uyku düzensizlikleri, hormonal değişiklikler, yetersiz beslenme ve bazı ilaçlar gibi faktörlerin etkili olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, bazı araştırmalar, vestibüler migrenin kalıtsal bir yatkınlık ile ilişkili olabileceğini de göstermektedir.
Vestibüler migren, sıklıkla orta yaşlı kadınlarda görülür ve çoğu kez migren baş ağrısı öyküsü olan kişilerde meydana gelir. Semptomlar genellikle birkaç saat sürer ancak günlerce de sürebilir. Vestibüler migrenli kişilerde, baş dönmesi, denge kaybı ve kulak çınlaması gibi belirtiler, migren baş ağrısı ile birlikte veya ayrı ayrı görülebilir. Bu hastalarda başağrısı ile başdönmesi, atak sırasında birlikte görülebileceği gibi, tümüyle birbirinden bağımsız olarak da görülebilir. Pekçok hasta başdönmesinin, başağrısız dönemde, tipik olarak ani başlangıçlı, çoğu kez tetikleyici bir faktör olmadan geldiğini belirtmektedir. Hastalar başdönmesini, hareket halüsinasyonu, harekete karşı duyarlılık, taşıt tutmasına benzer hisler, başın içerisinde sallantı, teknede sallanma gibi olma vs. şeklinde de ifade etmektedir. Atak süreleri değişkendir, saniyeler, dakikalar, saatler ile ifade edilebilir.
Vesbüler Migren Nasıl Teşhis Edilir?
Vestibüler migren teşhisi, semptomların detaylı bir şekilde incelenmesi, nörolojik muayene ve bazı görüntüleme testleri ile konulabilir. Denge ve başdönmesi testleri bu hastalarda hem periferik hem de santral vestibüler etkilenmeyi yansıtan geniş spektrumda sonuç vermektedir.
Vesbüler Migren Tedavisi Nedir?
Vesbüler migren tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, diyet değişiklikleri, stres yönetimi teknikleri ve bazı durumlarda fizyoterapi yer alabilir. Vestibüler Migren’de tedavi iki şekildedir; atak tedavisi ve atağın gelmesini engellemeye yönelik (proflaktik) tedavi. Migrenin tedavisinde ve proflaksisinde kullanılan pekçok ilaç başdönmesi şikayetlerine de iyi gelmektedir. Atak sırasında sıklıkla kullanılan ilaçlar; non-steroidal antiinflamatuar ajanlar, ergot preparatları, opioidler ve selektif serotonin reseptör inhibitörleri ve proflaksi için de beta-blokörler, kalsiyum kanal blokörleri, antidepresanlar olarak sayılabilir.
- Migren ilaçları: Migren ilaçları vestibüler migren tedavisinde sıklıkla kullanılır. Bu ilaçlar ağrıyı hafifletmek, bulantı ve kusmayı önlemek, baş dönmesi semptomlarını azaltmak ve atakları önlemek için kullanılabilir.
- Antiemetikler: Kusma ve bulantıyı önlemek için kullanılan ilaçlardır. Vestibüler migren tedavisinde sıklıkla kullanılırlar.
- Anksiyolitikler: Anksiyete veya panik atakları olan kişilerde kullanılırlar. Bu ilaçlar sıklıkla baş dönmesi semptomlarını da azaltabilir.
- Antidepresanlar: Vestibüler migren tedavisinde kullanılan antidepresanlar, depresyon ve anksiyete semptomlarını azaltmada etkili olabilir.
- Beta blokerler: Migren ağrısını hafifletmek ve vestibüler semptomları önlemek için kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar, atakları önlemek için de kullanılabilir.
- Diğer ilaçlar: Vestibüler semptomları hafifletmek için diğer ilaçlar da kullanılabilir.
- Yaşam tarzı değişiklikleri: Uyku düzeni, diyet ve egzersiz alışkanlıklarını değiştirmek