Perilenf Fistülü (PLF), orta kulak ile iç kulak arasında bir açıklık oluşmasıdır. Genellikle beyin omurilik sıvısının (BOS) yükselen basıncı veya orta kulak basıncındaki aşırı değişiklikler sonucunda oluşur. İşitme kaybı, çınlama, kulakta dolgunluk, dengesizlik şeklinde şikayetlere neden olur.
<
PLF, doğumsal veya edinsel olabilir. Doğumsal olanı iç kulak gelişme bozukluğu veya doğum travması ile olur. Edinsel olanı ise, travma sonucu (barotravma, akustik travma, künt yada keskin tarvmalar) veya infeksiyona ikincil kemik erozyonu, neoplazmlar (kolesteatoma dahil) sonucu olur. Bu hastalarda hem hem işitme hem de vestibüler şikayetler görülebilir. İşitme kaybı, hafifden ileri dereceye kadar olabilir, ani işitme kaybı ya da dalgalı işitme kaybı şeklinde de olabilir. En sık ani başlayan ve alçak frekansları tutan dalgalı tipte işitme kaybı izlenir. Baş dönmesi ise, günlük aktivitelerle özellikle BOS (beyin omurilik sıvısı) basıncını artıran zorlamalar ile görülür. Yüksek sesler (araba kornası gibi) baş dönmesine yol açar (Tullio Fenomeni). Gelişen işitme kaybı ve vestibüler şikayetler, iç kulaktan perilenf kaybı sonucu oluşmaktadır.
Hastada bu semptomlarla birlikte, kulak cerrahisi, travma, dalış veya doğumsal kulak malformasyonu öyküsü bulunması, Perilenf Fistülü’nü düşündürür. Fistül Testi tanıya yardımcıdır. Tanıda altın standart; timpanotomi yaparak orta kulaın direkt gözlenmesidir.
Ek olarak odyometri, elektrokokleografi, protein analizi ve radyolojik tetkikler de kullanılabilir.
Tedavide yatak istirahati, başın elevasyonu, defekasyon yumuşatıcı ilaç kullanımı, valsalva manevrasından kaçınılması, ve sedasyon uygulanır. En geç iki hafta içinde cerrahi bakım yapılması ve fistül gözlenirse onarılması önerilmektedir.