Labirentit

Labirentit; labirenti oluşturan iç kulak yapılarının inflamasyonudur, çoğunlukla infeksiyöz bir nedenle oluşur. Bir infeksiyon ajanının iç kulağa ulaşması üç yol ile olur: a) serebrospinal sıvı ile (meningojenik), b) orta kulaktan komşuluk yolu ile (otojenik), c) kan yoluyla (septisemik, hematojenik). İnfeksiyöz labirentite; bakteriyel, viral veya paraziter ajanlar neden olabilir.

Labirentitte, saatler-günler süren şiddetli rotatuar başdönmesi ve işitme kaybı görülür. Kulak infeksiyonuna bağlı gelişen labirentitte, hastada kulak ağrısı, ateş ve kulak akıntısı sonrası ani başlayan şiddetli baş dönmesi, bulantı kusma ve işitme kaybı görülür. Bir süre sonra sürekli dönme hissi aybolur, özellikle ani baş hareketlerinde kısa süreli başdönmesi ve bulantı hissi olur. Haftalar, aylar içinde bu şikayetler de azalır.

Tedavi labirentite neden olan hastalığı ve baş dönmesi ile dengesizliği kapsamalıdır. Uygun antibiyotik tedavisi başlanır, kortikosteroid eklenebilir. Kronik otit vakalarında cerrahi müdahale düşünülmelidir. Başdönmesinin tedavisinde anti-emetikler ve anti-vertijinöz ilaçlar kullanılır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

video-bas-savurma-testi-vhit

Video Baş Savurma Testi (VHIT)

Sol kulakta yarım daire kanalının fonksiyonunu test etmek istediğimizde, kişinin başı…

Devamını Oku
vitamin-b12-eksikligi

Vitamin B12 Eksikliği

Vitamin B12 eksikliği, baş dönmesi gibi çeşitli sinir sistemleriyle ilgili semptomlar…

Devamını Oku
bas-donmesi-vertigo-genel-bilgiler

Baş Dönmesi (Vertigo) Genel Bilgiler

Vertigo; bir hastalığın adı değildir, sadece baş dönmesi anlamındadır. Baş dönmesi sı…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?